ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΡΟΔΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΡΟΔΙΑ

Category:

Description

Όνομα Φυτού: Punica granatum

Λαϊκή Ονομασία: Ροδιά

Ελληνική ονομασία:  Πουνική η ροιά

Οικογένεια φυτών: Punicaceae (Πουνικίδες)

Περιοχή: Ήπειρος

Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες: Kαρποί, σπόροι

Χαρακτηριστικα Φυτου

Φυλλοβόλος θάμνος ή δένδρο ύψους 2-5m, με αντίθετα, προμήκη ή οδοντωτά, λεία φύλλα και  μεγάλα, πορτοκαλοκόκκινα, μονήρη άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Δραστικες Ουσιες

Πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, σάκχαρα, ταννίνες, ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορος, σίδηρος, βιταμίνες C, Β, οργανικά οξέα (λινολενικό, ελαϊκό,  παλμιτικό, οξαλικό, στεατικό, κιτρικό, μηλικό, χλωρογενικό, καφεϊκό, φερουλικό και κουμαρινικό), κατεχίνες, κερκετίνη

Φαρμακολογικες δρασεις-Εφαρμογες

Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Αναφέρεται στην Οδύσσεια. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ως ροιά ή ρόα. Σήμερα, ο χυμός των καρπών του φυτού χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό, αντιδιαρροϊκό, στυπτικό, μαλακτικό, εμμηναγωγό και διουρητικό. Μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η διόγκωση του προστάτη και ο καρκίνος του μαστού. Το αφέψημα (τσάι) των καρπών του φυτού συνιστάται στη θεραπεία της δυσεντερίας, της διάρροιας, της ακατάσχετης αιμορραγίας, των ελμίνθων και των παρασίτων.

Τροπος Χορηγησης

Χορηγείται κατά της δυσεντερίας και της διάρροιας υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 15-20g σπόροι των καρπών βράζουν σε 1lt νερό, 1-2 κουταλιές της σούπας κάθε 2-3 ωρές), ενώ για τη θεραπεία των ελμίνθων και των παρασίτων λαμβάνεται έγχυμα ή αφέψημα (τσάι: 25-30g αποξηραμένων ανθέων ή 30g καρπών βράζουν σε 1lt νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα).

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Ανεπιθυμητες Ενεργειες

Σε υπερδοσολογία μπορεί να εκδηλωθεί γαστρικός ερεθισμός, έμετος, ζάλη, ρίγη, διαταραχές της όρασης, μέχρι και θάνατος