ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Category:

Description

Ονομασία:  Χαμομήλι, Λουλούδι του Αγίου Γεωργίου, Παναϊρίτσα
Τοποθεσίες: Νομός Ιωαννίνων, Πίνδος, Σμόλικας, Γράμμος, Νομός Πρεβέζης, Νομός Άρτας, Θεσπρωτία
Ανεπιθύμητες Ενέργειες: Μπορεί να είναι αλλεργιογόνο (σφίξιμο στο λαιμό, οίδημα των χειλιών, του λαιμού και των ματιών, κνησμός). Είναι πιθανή η αλληλεπίδραση με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά στην αναστολή της βιταμίνης K λόγω της ύπαρξης κουμαρίνης.
Δραστικές Ουσίες: φλαβονοειδή γλυκοσίδια Αιθέριο έλαιο χαμαζουλίνη βαλεριανικό οξύ κυανογόνα γλυκοσίδια παλουστρίνη κερκετίνη απιγενίνη (φλαβονοειδή) σαλικυλικά
Δραστικές Ουσίες Μέρος Φυτού: φύλλα

Χαρακτηριστικα Φυτου

Ετήσιο, χαμηλό φυτό ύψους 10-60cm, με στενόμακρα, πτεροειδή φύλλα και μικρά άνθη με λεία λευκά πέταλα και κίτρινους στήμονες. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Τροπος Χορηγησης

Χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος κατά της αϋπνίας αλλά και στους οφθαλμούς εφαρμόζεται ως βάμμα (2-3 σταγόνες, 3-4 φορές την ημέρα). Χρησιμοποιείται επίσης ως αλοιφή (δερματικές παθήσεις), έγχυμα (αφέψημα για πλύσεις: ένα κουτάλι της σούπας ξηρού βοτάνου σε 150ml νερό), ως κόνη (3-4g ξηρού βοτάνου σε 150ml νερό), κατάπλασμα (δερματικές παθήσεις), έλαιο (για εντριβές σε δερματικές παθήσεις), λοσιόν (εκζέματα) και σαμπουάν.

Φαρμακευτικες Πληροφοριες

Έχει αντιφλεγονώδη, επουλωτική, καταπραϋντική και βακτηριοστατική δράση. Βάσει αυτών των ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται στη θεραπεία δερματίτιδων, εκζεμάτων, της επιπεφυκίτιδας και της πομφολυγώδους επιδερμόλυσης. Σήμερα συναντάμε το εκχύλισμα του φυτού κυρίως ως συστατικό καλλυντικών και σαμπουάν μαλλιών. Χρησιμοποιείται επίσης, και ως ήπιο ηρεμιστικό κατά της αϋπνίας και του στρες.