ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ

Category:

Description

Όνομα Φυτού: Salvia fruticosa

Λαϊκή Ονομασία: Φασκομηλιά

Ελληνική ονομασία: Φασκομηλιά η θαμνοειδής

Περιοχή: Ήπειρος

Οικογένεια φυτών: Lamiaceae (Χειλανθή)

Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες: Φύλλα, άνθη

Δραστικες Ουσιες

Αιθέριο έλαιο (περιέχει 1,8 κινεόλη, β-μυρκένιο, α- και β-πινένιο, α- και β-θουγιόνη, καμφορά), ταννίνες, πικροί παράγοντες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα

Χαρακτηριστικα Φυτου

Πολυετής πόα ύψους 30-60cm, με γκριζοπράσινα, αντίθετα, λογχοειδή, χνουδωτά φύλλα και λευκά ή ρόδινα άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο.

Φαρμακολογικες δρασεις-Εφαρμογες

Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως σπασμολυτικό, αντιδιαρροϊκό, χολαγωγό, αντισηπτικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό και αγγειοδιασταλτικό. Συνιστάται στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας, των διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος και της έντονης εφίδρωσης. Ως αντισυπτικό λαμβάνεται υπό τη μορφή γαργαρισμών για τη θεραπεία της ουλίτιδας, του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας. Λόγω των σπασμολυτικών, εμμηναγωγών και οιστρογονικών του ιδιοτήτων στη λαϊκή ιατρική χορηγείται σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας, αμμηνόρροιας, και άλλων διαταραχών της έμμηνης ρύσης.

Τροπος Χορηγησης

Χορηγείται ως τονωτικό της πέψης και του ανοσοποιητικού συστήματος υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 10-20g ξηρού βοτάνου βράζουν σε 1lt νερό, έως τρία φλυτζάνια την ημέρα). Το ίδιο αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τη μορφή γαργαρισμών ως αντισηπτικό για τη στοματική κοιλότητα.

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Ανεπιθυμητες Ενεργειες

Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια.